Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Opkomst Europese Verkiezingen Nederland

Europees Parlementsverkiezingen 2024: Alle uitslagen op een rij

Uitslagen vanaf zondag bekend

De uitslagen van de Europese verkiezingen worden op zondagavond vanaf 23:00 uur bekendgemaakt. Op die dag gaan alle stemlokalen in de EU open voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement. De verwachting is dat de uitslagen rond middernacht bekend zijn.

Historische opkomstpercentages

De opkomst bij de Europese verkiezingen is historisch gezien laag geweest. In 2019 stemde slechts 43,8% van de kiezers. Dit percentage is echter sinds de eerste Europese verkiezingen in 1979 geleidelijk gestegen. In 2009 was de opkomst nog slechts 42,6%. Het is nog niet duidelijk of de opkomst bij de verkiezingen van 2024 hoger of lager zal zijn dan bij eerdere verkiezingen.

Gegevens over opkomst en zetels

Op de website van het Europees Parlement zijn de officiƫle resultaten van de Europese verkiezingen te vinden, inclusief gegevens over de opkomst en het aantal zetels dat elke nationale partij heeft behaald.

De verkiezingen voor het Europees Parlement spelen een belangrijke rol in de besluitvorming in de EU. Het Europees Parlement is de enige direct verkozen instelling van de EU en vertegenwoordigt de wil van de burgers van de lidstaten. De uitslag van de verkiezingen zal daarom een grote impact hebben op de toekomst van de EU.


Comments